Grondwerk en rijden

Paarden hebben mij veel dichter gebracht bij wie ik ben. Ik ben een zachter en tegelijkertijd krachtiger mens geworden. Daarin ligt ook de kern van wat ik aanbied in mijn lessen: wat is er voor jou nodig om bij je eigen kracht te komen. Om moeitelozer en ontspannener in je leven te staan. Hoe krijgt dat vorm in je activiteiten met paarden, waarin kun je je contact verdiepen, je balans in het rijden verbeteren.

En wat is nodig voor de ontwikkeling van het paard? Wanneer weet hij zich in zijn wezen gezien en heeft hij het gevoel dat hij in vrijheid en veiligheid met jou kan zijn? Kernwoorden hierbij zijn voor mij: authenticiteit, in het hier-en-nu zijn, lichaamsbewustzijn, vrijheid en gelijkwaardigheid.

Grondwerk

Grondwerk begint vanaf het moment dat je buiten de wei staat te kijken naar het paard: wat zie je aan het paard? Wat voor gevoel roept het bij je op? Tegelijkertijd observeert het paard jou. En dan: hoe loop je vervolgens in de wei naar het paard toe?  Wat zie je in de lichaamstaal van het paard en wat vertelt jouw houding over je intenties en leiderschap? Hoe reageert het paard op de manier waarop je hem benadert? Samen kijken we naar wat nodig is in die situatie van dat moment, met jou en het paard als elementen. Het kan zijn dat we gaan wandelen met het paard aan een touw, het kan zijn dat we los grondwerk doen. Hoe neem je daarin je ruimte in, waar is je aandacht, hoe zorg je dat je geaard bent? Wat maakt dat je helder bent voor het paard en dat hij uit vrije wil met jou wil zijn, hoe creëer je 'samen' in jullie interactie?

 

Ik doe ook grondwerk met paarden alleen, met als kernvraag: wat is op dit moment van belang voor het welzijn of in de ontwikkeling van dit paard? Het gaat hierbij om de communicatie en niet om de vorm: wat is er mogelijk aan communicatie, nu, met dit paard in deze situatie? Van mij vraagt dat 'leeg' zijn, geen vooropgezet plan of doel hebben, maar een open hart en open zintuigen om te horen en te voelen. Van daaruit begint het onderzoek, waarin ik altijd weer ontroerd ben door de zuiverheid van wat paarden laten zien. Tijdens het werken of daarna deel ik met je wat ik van het  paard heb gezien en wat vervolgstappen zouden kunnen zijn.

 

Rijden

In het rijden besteed ik veel aandacht aan veiligheid, balans en communicatie. Een paard is een vluchtdier; wat voor kwaliteiten kun jij inzetten om voor veiligheid te zorgen?  Wat is nodig voor jou om in balans op het paard te zitten, om verbinding te voelen met het paard onder je? Vervolgens ga je gezamenlijk bewegen, vanuit een zuivere intentie en heldere maar subtiele lichaamstaal. Hoe doe je dat? Hoe geef je richting aan? Waar ben je met je aandacht? Wat neem je waar van de balans en de beweging van het paard? Al stappend begeleid ik je bij al deze vragen. Pas als in stap de nodige veiligheid, balans en communicatie aanwezig is, gaan we verder naar de overige gangen. In mijn beleving ontstaan de meest gelukkige momenten tijdens het rijden als je je één voelt met je paard en samen in vrijheid door het landschap zweeft.


Ervaringen van leerlingen

Suzanne Jongerius en Bagheera

Vroeger heb ik leren rijden met bit en zweep. Zo had je de 'controle' over een paard. Ik ben ontzettend blij dat ik mede door jouw lessen een hele andere kijk heb gekregen op dat gebied en ik vind het heel mooi hoe jij mij leert om met Bagheera samen te werken in alle rust en vrijheid. Jouw uitleg is altijd erg verhelderend en Bagheera en ik zijn dankzij jou ontzettend gegroeid. Ik ben je hier heel erg dankbaar voor en ik hoop dat ik nog lang bij je mag lessen!