Paardenparadijzen

 

In de natuur leven paarden in kuddes die vrij door het landschap trekken op zoek naar voedsel en water. Binnen de kudde is er ruimte voor ieder veulen om zich vanuit zijn eigen kwaliteiten te ontwikkelen, waarbij het onderdeel wordt van de krachtige gezamenlijke structuur die de kudde is. Leidhengsten en leidmerries wijzen de weg en beschermen de kudde tegen gevaren. Al trekkend zijn de paarden de hele dag in beweging over onregelmatig terrein, en al lopend eten ze de hele dag. Het spijsverteringskanaal van paarden is gebouwd op dit principe: de hele dag hapje stapje en voedsel dat bestaat uit een grote verscheidenheid aan grassen, wilde planten, schors en takken.

 

De vorm van paarden houden die in mijn ogen het meest recht doet aan de natuurlijke behoeftes van paarden is de Paddock Paradise, in Amerika ontwikkeld door Jaime Jackson. Hierbij worden paden aangelegd met op verschillende plekken voedsel en water. Er zijn schuilplekken, verschillende ondergronden en niveauverschillen, boomstammen en andere objecten. In de open stukken terrein kunnen grassen en/of kruiden groeien waar de paarden op gezette tijden in grazen. Langs de paden groeien struiken, hagen en bomen die eetbaar zijn voor paarden. Zo worden paarden uitgenodigd om veel te bewegen en is er op hun terrein veel te onderzoeken. Veel fysieke klachten of gedragsproblemen kunnen voorkomen worden als paarden op deze meer natuurlijke manier leven.

 

Bovendien kun je op deze manier je terrein interessanter maken voor natuurontwikkeling. In een waterpoel leven kikkers en salamanders. Als je langs de paden hagen of struiken zet met doorns en bessen, komen vogels daar voedsel zoeken en nestelen. Een bloeiende bloemenweide is een waar paradijs voor bijen en vlinders. Zo maakt je terrein veel meer deel uit van de natuurlijke omgeving.

 

Hoe klein het weitje ook is waar je paarden op staan, toch zijn er vaak verbeteringen in aan te brengen op basis van het Paddock Paradise principe. Vanuit mijn achtergrond als ecologisch hovenier en tuinontwerper heb ik me verdiept in de mogelijkheden daartoe. Ik kom je daarover graag adviseren, of samen met jou een ontwerp maken voor je terrein. Uitgangspunten daarbij zijn de mogelijkheden die jouw terrein biedt, de specifieke eigenschappen en behoeftes van jouw paarden, je eigen ideeën, en je praktische en financiële mogelijkheden.


Ervaringen van klanten

Wendy ten Wolde

Wat leuk dat je met een nieuwe website bezig bent en een enorme toegevoegde waarde dat je mensen gaat begeleiden met het aanleggen van hun  paddock paradise.

 

Ik vind jouw ideeën super zinvol en werd en word er ook heel erg blij van. De tekening is geworden zoals ik het voor ogen had en voldoet helemaal aan mijn wensen. Wij hebben zeker al wat kunnen doen waaronder het laten begroeien van de inloopstal, het plaatsen van een paar bomen en in maart gaan we met de NL Doet dag beginnen met hekwerken vervangen door hagen en we gaan aan de lange slootkant met de schoeiing beginnen met het plaatsen van de slootkant beplanting. Hopelijk kunnen we daarna verder met de plannen, waaronder een tweede inloopstal en een verhard trackpad over het gehele terrein zo ook het land.

 

Ik vind dat je je goed verdiept in de wensen van de klant en daar naar luistert, maar ook mensen kan enthousiasmeren met jouw ideeën en kennis, dus dat je dat samenbrengt.

 

Misschien leuk om te weten dat de provincie ook erg gecharmeerd was van je tekening 😉